«Σφηνωμένη» στα βράχια, προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Μπορεί κάποιες εκκλησίες να εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους και την πολυτέλειά τους, όμως, κάποιοι άλλοι ναοί εντυπωσιάζουν με τη λιτότητά τους. Επίσης λόγω της θέας, που δεν έχει κανείς άλλος, από τον περίβολό τους ή, ακόμα, λόγω της  τοποθεσίας στην οποία είναι χτισμένοι. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Αγίου Στέφανου στη Σύρου που εντυπωσίασε και την Huffington Post η οποία κατέταξε το παρεκκλήσι στους 10 καλύτερους ναούς του κόσμου που είναι χτισμένοι σε σπηλιές.

Το εκκλησάκι βρίσκεται στην περιοχή του Γαλησσά και είναι «σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους που δημιουργούν μια σπηλιά με θέα… το Αιγαίο. Σύμφωνα με το θρύλο, το παρεκκλήσι χτίστηκε από έναν ψαρά, ονόματι Στέφανο, που σώθηκε από ένα γιγάντιο καλαμάρι και θέλησε να ευχαριστήσει με αυτόν τον τρόπο τον προστάτη άγιό του.

Η πρόσβαση στο εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου γίνεται είτε μέσω της θάλασσας, είτε με τα πόδια. Οποιος θελήσει να ακολουθήσει το δεύτερο τρόπο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χρειαστεί αρκετή ώρα περπάτημα κάτω από τον καυτό ήλιο.